Scurt istoric

Istorie Aprilie 14, 2014

Infiintat relativ recent, satul Leghin s-a numit la inceput si Braniste. In 1958, locuitorii care intrau in raza lacului de acumulare de la Bicaz au fost stramutati in Depresiunea Pipirigului. Este un sat nou ce apare in statistica oficiala ca sat al comunei Pipirig in anul 1965. Locuitorii veniti aici sunt oameni cu credinta in Dumnezeu, cu o conduita civica si morala transmisa din strabuni, oameni care nu au nimic din ce li s-ar putea reprosa.

Aici a fost adusa biserica din lemn din satul Calugareni, ctitorita in anul 1727 ca schit de maici. Biserica il are ca protector pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. Prin anul 1790, in urma unui jaf, calugaritele au plecat, parasind biserica. Mai tarziu doi calugari au refacut schitul, readucandu-l la viata.

Sub dealul schitului s-au asezat cativa locuitori. Pe la anii 1804 – 1805, ei au reusit sa coboare biserica mai la vale, in satul lor, care luase numele de Calugareni.

In anul 1833 biserica a fost modificata, pentru ca in anul 1958 sa fie mutata la Leghin. Prin anul 1967, la biserica s-au efectuat importante reparatii.

In aceasta parohie au slujit pe rand o serie de profesori de la seminarul „ Veniamin Costachi „ de la Manastirea Neamt. Dintre acestia amintim pe parintele profesor Mihai Vizitiu, care, cu ajutorul primit de la Arhiepiscopia Iasilor, a construit casa parohiala. Parintele profesor Gheorghe Aparaschivei a facut reparatii la biserica.

Parintele profesor iconom stavrofor Anibal Pantaru, paroh intre anii 1927 – 2005 a terminat casa parohiala, a construit clopotnita si  casa de praznuire.

Din anul 2010 aici slujeste parintele Ovidiu Sandu Butnaru.

O comisie numită de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în data de 18.04.2007 a constatat că biserica se află într-o stare avansată de degradare. În aceste condiţii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dat binecuvântarea pentru reconstruirea bisericii cu hramul Sfântul Dimitrie.[1]

In urma unei analize pe teren, constatându-se că amplasamentul actual al bisericii nu permite organizarea unui şantier, iar demolarea bisericii ar împiedica desfăşurarea normală a activităţii liturgice şi pastorale în parohie pentru o perioadă mai îndelungată, Consiliul economic al Mănăstirii Neamţ a propus să doneze către Parohia Leghin o suprafaţă de 2.730 mp teren, pentru construirea noii biserici.[2]

Pe acest teren, donat de către Mănăstirea Neamţ, au început lucrările în aprilie 2008. Fiind zonă de munte s-au executat lucrări costisitoare de nivelare a terenului. Tot în acel an a fost sfinţit locul pentru noua biserică. În anul 2009 s-au turnat fundaţia şi elevaţia şi s-a zidit puţin. În anul 2010 s-a continuat zidirea, ajungându-se la nivelul ferestrelor. In anul 2011 s-au terminat de ridicat zidurile exterioare şi s-a  executat cofrajul pentru bolţi. In anul 2012 s-au executat bolţile armate.

Deoarece posibilităţile materiale ale locuitorilor satului Leghin -  sat cu 120 de familii - sunt reduse, lucrarile se desfasoara intr-un ritm lent.


[1] Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Sectorul Monumente, Adresa nr 3717 din 07.06.2007

[2] Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Sectoarele: Agricol, Silvic şi Monumente, Referat nr 2609 din 14.04.2008